EN

Arda'ya Mektup!

Çiğdem Dedeoğlu

Merhaba Arda,

Çalışmalarını inceledim. Güzel Sanatlar kendimizi aşmamıza imkan verebilen bir alan. Bu sayede hep taze ve yeni kalıyoruz. Eğitim ve profesyonel hayatım olmak üzere yıllardır bu alanda kendimi ifade etmeye ve geliştirmeye çalışıyorum. Süreç içersindeki heyecanını anlayabiliyorum ama yolun çok başındasın.

Sana bir kaç tavsiyem olacak;

Programlar üzerinde daha çok pratik yaparak kendini geliştirebilirsin. Bu konuda bir eğitim programına katılıp uzmanlaşabilirsin. Çünkü çalışmalarında gördüğüm kadarıyla fotoğraflar arasında geçişler, dekupeler ve ışıklar bu konuda desteğe ihtiyacın olduğunu bana çok hissettiriyor.

Yine çalışmalarından yola çıkarsak; fotoğraflara fikir katmışsın. Manipülasyon ve kolaj çalışmalarıyla bakış açını yansıtmaya çalışmışsın. Değişik arayış içerinde olman senin doğru yolda olduğunu gösterir. Ama detaylarla daha çok uğraşmalısın böylece profesyonel bir sonuca ulaşabilirsin. Program kullanmayı herkes öğrenebilir ama herkes yaratıcı bakış açısıyla çalışmaya değer katamaz. Bu girişimini takdir ediyor ve ısrarla kendini zorlamaya devam etmen gerektiğini düşünüyorum.

Yaratıcılığını arttıracak önerilerim ise;

- Çok kitap okumalısın,

-TV’de reklamları özellikle izle, (kullanılan renklere dikkat et, reklamın içindeki mizahı anlamaya çalış, kendi kendine yorumla ve slogonları işit bize ne mesajı vermeye çalışıyor),

-İnternetten araştır,

-Film izle,

-AVM gez (mağaza vitrinlerine bak, ilham almak için ben çok yaparım),

-Çok şanlısın İstanbul’dasın. Bir çok sanat galerisi var hemen hemen her gün bir sergi ve bienal oluyor. Müzeleri değerlendir. Tarihi yerleri gezip fikir edinebilirsin. Hatta camiler bile yaratıcılığını geliştirmen için yeterli,

-Restorana gittiğinde menüleri incele, servisliklere bak. Tabaklar hatta gelen yemeğin sunumu sana hep bir fikir verecek,

-Spor ve yürüyüş yap. Ağaçlara, havaya, denize bak. Renklere, ahenge tüm geçişler birer sanat eseri. Bir yaprağı incelemen bile sana ilham katabilir.

Ve bir yerden başla… Bedava çalışsan bile… Fotokopi çeksen bile…

Kendi hayatımdan örnek verecek olursam bedavaya çalıştığım çok zaman olmuştur ama bu süreç bana paradan bile daha değerli olan tücrübe olarak geri döndü.

Bir reklam ajansı bul ve mutlaka çalış. Yavaş yavaş sana iyi geldiğini göreceksin. Sonra önerilerimi uygula. Ben hala hepsini yapmaya çalışıyorum. Öğrenmenin sonu yok. Hayatımızın sonuna kadar değişim için çaba göstermeliyiz.

Paylaşabileceklerim şimdilik bu kadar, zaman içerisinde destek olabileceğim her konuda yanındayım.

Çok yaratıcı ve kalabalık bir portfolyon olabilmesi deleğiyle…

Çiğdem Ablan.

 

 

 

 

Arda'ya Mektup!
24.12.2020
WhatsApp Destek Hattı